FAQ Vastgoed in Panama

Grond te kopen in tropisch paradijs Panama.  Het klinkt geweldig!  En het kan ook zeker geweldig zijn.  Maar, er zitten een paar haken en ogen aan want het ‘systeem’ van rechtzekerheid in Panama is niet vergelijkbaar met dat van Nederland. 

Daar gaan we het hier over hebben.   Onder het motto van ‘een gewaarschuwd man telt voor twee’  even een mini-cursus over het aankopen van vastgoed in Panama zodat u kunt genieten van uw investering in plaats van in een legaal drama te belanden ver van huis.

‘Title, title, title’
Of wel, de grond moet ‘getiteld’ (‘titulado’) zijn.  Dat wil zeggen, op naam van een persoon of een BV/NV.  Het kopen van ‘eigenkomst rechten’ (derecho posesorio) is linke soep en alleen een optie voor iemand die veel risico wil nemen en een goede advocaat heeft.

Grond moet vrij zijn
Uw wilt uiteraard grond die vrij is van hypoteken of andere zaken. Dit is makkelijk te checken in het (online) kadaster van Panama.

Op uw eigen naam of op naam van een BV/NV
Beide is mogelijk.  Buitenlanders mogen grond kopen in Panama (behalve binnen 10 km. van de grens!) maar meestal zetten kopers de grond op naam van een NV (S.A.).  Daarmee blijft u als eigenaar anoniem als u dat wenst en als u de grond wilt verkopen kunt u simpel weg de aandelen verkopen en bespaart u zich 5% transfer tax.  Een NV opzetten kost zo’n $ 900, inclusief de $350 jaarlijkse belasting voor het eerste jaar.   U hoeft niet elk jaar een belastingaangifte te doen voor uw NV. 

Belasting
De onroerend goed belasting in Panama is iets onder de 2% over de katastrale waarde van de grond.

Aankoop procedure
Er is maar 100% veilige manier waarom u grond kunt kopen in Panama.  In het koopoptie contract laat u vast leggen dat het eind bedrag betaald gaat worden via een ‘carta promesa de pago’ van een lokale bank.  Dat is een betalingsgarantie voor de verkoper waarbij deze alleen zijn geld krijgt als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.  U stort het geld bij de bank en de bank betaalt de verkoper.  U weet dan zeker dat uw geld pas naar de verkoper over wordt gedragen als bijvoorbeeld het grondstuk op uw naam (of van uw BV) staat en alle onroerend goed belastingen van dit kavel zijn voldaan.  Tegelijkertijd weet de verkoper dat hij zijn geld krijgt mits hij doet wat hij in het optie contract beloofd heeft.

About The Author

thorwald

Other posts by

Author his web sitehttp://www.selvasantafe.com

12

04 2010

Your Comment